Κυκλική Οικονομία

Σύμφωνα με τον Οδηγό Βιωσιμότητας, η Κυκλική Οικονομία είναι η δημιουργία οικονομικών μοντέλων που επισημαίνουν τις επιχειρηματικές ευκαιρίες όπου κυριαρχούν οι κυκλικές έναντι των γραμμικών διαδικασιών. Είναι αποκαταστατικό και αναγεννητικό από το σχεδιασμό και στοχεύει να διατηρεί τα προϊόντα, τα συστατικά και τα υλικά στην υψηλότερη χρησιμότητα και αξία τους ανά πάσα στιγμή.

Στα σημερινά καθιερωμένα οικονομικά συστήματα, τα αγαθά παράγονται, χρησιμοποιούνται και απορρίπτονται, μια γραμμική οικονομία όπου η ροή έχει μια σαφή αρχή και ένα σαφές τέλος. Μια κυκλική οικονομία λειτουργεί αρκετά διαφορετικά. Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες σε μια κυκλική οικονομία έχουν σχεδιαστεί με τρόπο που τους επιτρέπει να επαναχρησιμοποιούνται, είτε στους βιολογικούς είτε στους τεχνικούς κύκλους.

Όλα τα προϊόντα κατασκευάζονται κατά τρόπο ώστε να μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και τα υλικά είτε θα κατανεμηθούν από τη φύση είτε θα επιστραφούν στην παραγωγή. Το βιολογικό υλικό επομένως αποτελείται από μη τοξικά απόβλητα, καθαρές τροφές και τα τεχνικά υλικά έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι ένας πόρος που θα χρησιμοποιηθεί ξανά στη βιομηχανία. Ο στόχος είναι να μην πετάξετε τίποτα και να μειώσετε την ανάγκη αγοράς νέων προϊόντων, ενώ η παραγωγή και η μεταφορά επιτυγχάνονται καλύτερα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: sustainabilityguide.eu

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε ένα νέο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία - ένα από τα κύρια τμήματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας , τη νέα ατζέντα της Ευρώπης για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το νέο Σχέδιο Δράσης ανακοινώνει πρωτοβουλίες καθ' όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των προϊόντων, στοχεύοντας, για παράδειγμα, στο σχεδιασμό τους, στην προώθηση διαδικασιών κυκλικής οικονομίας, στην προώθηση της βιώσιμης κατανάλωσης και με στόχο τη διασφάλιση ότι οι πόροι που χρησιμοποιούνται διατηρούνται στην οικονομία της ΕΕ για όσο το δυνατόν περισσότερο..

Πηγή: ec.europa.eu